Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blaník hora plná tajemství

Bájná hora Blaník má mezi našimi kopci zvláštní postavení. První legendy a pověsti o této hoře pochází zřejmě již od Keltů, kteří se tu usídlili a Blaník měli ve zvláštní úctě. Ve středovku se mnozí obávali, že se tudy vstupuje do podsvětí a roku 1404 zakázal pražský arcibiskup Zbyněk Zajíc českému lidu na horu vůbec vystupovat. O pověstném vojsku, které se v jeho útrobách skrývá, se vypráví hned několik variant pověstí.

 

Známý je také případ kamenického pomocníka Václava Podbrdského, který se při odstřelu kamene zřítil do jakési podzemní síně, kde zažil neobvyklé setkání se zemřelými českými panovníky, národními buditeli a strážným duchem českého národa, který ho v podobě krásné dívky vyzval, aby se vrátil na povrch a šířil tam, co v útrobách Blaníku spatřil a poznal. Když se Podbrdský po 18 hodinách dostal zpět domů, zjistil, že tam zatím uběhlo 18 let. Kamenický pomocník přitom nebyl jediný, kdo se za podivných okolností ztratil v blanickém podzemí a někteří z nich už se nikdy nevrátili.

 

Vchod do podsvětí, do jiné dimenze i kasárna pro vojenské zálohy, co mají jednou zachránit naši zem. To všechno se o této hoře traduje. V současnosti je ale Blaník i v hledáčku ufologů, neboť jsou nad ním pozorována tajemná světla, pohybující se objekty, či světelný paprsek, směřující kamsi do nebes. Někteří z těch, co zdolali jeho vrchol mluví o zvláštních zvucích, které z hory vychází, jiní popisují ržání koní, či chrastění rytířskou zbrojí, jenž se nese lesem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář