Jdi na obsah Jdi na menu
 


Let číslo 19

Bermudský trojúhelník: Let číslo 19

Je krátce po válce, letectvo je však stále ve stavu bojové připravenosti. Letka pěti bombardérů Grumman TBF Avenger odstartovala z vojenské základny ve Fort Lauderdale na Floridě na běžný cvičný let. Úkolem je proletět zadanou trasu s nácvikem bombardování v situaci, kdy jsou zhoršené navigační podmínky.

 

V jednom z bombardérů jsou dva muži, v ostatních po třech. Letce velí velmi zkušený poručík Charles Tailor. Letové podmínky jsou dobré, vlny na moři nízké až střední. Rutina.

 

Po hodině a půl zachytí velitel jiné letky rádiovou konverzaci mezi letouny letu 19. Mají problémy. Podaří se mu spojit s Tailorem a ten mu popisuje stav. Nefungují jim oba kompasy a snaží se dostat zpět na základnu. Neví však přesně, kde je. Myslí si, že je u pobřeží Floridy. Přitom je jasné, že doletěl až nad Bahamské ostrovy.

 

Celá letka letu 19 opakovaně nad mořem mění kurz, není však schopna najít pobřeží Floridy. Když prvnímu letounu dochází palivo, celá letka nouzově přistává na širé moře. V době, kdy jsou již vlny velmi vysoké.

 

Ze základny okamžitě startují záchranáři. Tato akce však nenalezla jakoukoliv stopu po letu 19. Naopak došlo ke ztrátě dalšího letadla PMB Mariner s třináctičlennou posádkou, jehož vrak také nebyl nikdy nalezen.

 

Nikdy se nenašlo jediné tělo, jediná vesta nebo část letadla. A to přes okamžitou akci, do které bylo zapojeno více než 200 letadel. Oblast předpokládaného ztroskotání prozkoumala celá řada expedic. Marně. Let 19 prostě zmizel.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář